Categorías: albisteak-berriak

EZtaphTox proiektuaren aurkezpena

Euskal Herriko Unibertsitateko Lactiker eta Mikroiker ikertaldeek eta Esneki Zentroa-Leartikerrek EZtaphTox proiektua aurkeztu berri dute, Eusko Jaurlaritzaren finantzazioarekin, Berriker deialdiaren bidez. Euskal gazta sektoreari esne gordinarekin egindako gazten elikadura segurtasunaren kontrola erraztea da proiektuaren helburua, tradizioa eta teknologia berriak batuta, kontsumitzaileei ahalik eta produkturik onena eskaintzen jarraitzeko eta prebentzioan inbertitzen diren baliabideak optimizatzeko.

Staphylococcus aureus (S. aureus) bakterioa oso hedatuta dago ingurunean. Animalien eta pertsonen azalean, ilean, sudur hobietan eta eztarrian dago. Animalia zein landare jatorriko elikagaietan ere topa daiteke, eta produktuen berezko mikroorganismoen parte da. Orokorrean kantitate txikiak izaten dira, eta ez dute osasun arazorik eragiten. Dena den, baldintza jakin batzuetan, mikroorganismo horien populazioa handitu egin daiteke eta toxina estafilokoziko izenekoak sortzen has daitezke. Mundu mailan elikagaien bidez transmititzen diren gaixotasunen artean hirugarren garrantzitsuenak dira aipatutako mikroorganismoa eta haren enterotoxinak.

Oso gutxitan gertatzen den arren, esne gordinez egindako gaztek patogeno hori eta/edo haren toxina izan ditzakete. Kontsumitzaileari iristen zaion gazta segurua dela ziurtatzeko helburuz, esne gordinarekin egindako gaztetan toxina estafilokozikoak detektatzeko programa sendo batean parte hartzen ari da artzain artisauen Artzai Gazta Elkartea. Gaur egun, esnearen eta gaztaren laginak aztertzen dira, merkaturatu baino lehen. Prozesu neketsua da, eta kostu altua du ekoizleentzat.

Euskal ekoizleen sektoreari lan hori erraztea da EZtaphTox proiektuaren xedea. Urtebeteko iraupena izango du planak, eta gaztaren egite eta ontze prozesuan zehar toxinaren ekoizpena zer faktorek aktibatzen duten aztertuko du. Halaber, laginak hartzeko eta elikagaia aztertzeko unerik egokienak zein diren identifikatuko du. Aldi berean, toxina sortzen hasteko mikroorganismoetan zer mekanismo genetiko aktibatzen diren aztertuko da, eta arazoak izan ditzaketen loteak detektatzeko markatzaile goiztiar gisa mekanismo horiek erabil ote daitezkeen ere bai.

Eusko Jaurlaritzaren, Euskal Herriko Unibertsitatearen, Leartiker teknologia zentro espezializatuaren eta EAEko lehen sektorearen konpromisoa erakusten du proiektu honek, elikadura katearen kalitatea eta segurtasuna ziurtatzeko eta kontsumitzaileei produkturik onena eskaintzeko, tradizioa eta teknologia berriak batuta.

albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

La Guardia Municipal de Donostia incauta más de un kilo de droga en un asentamiento

Dos personas han sido detenidas por la Guardia Municipal de San Sebastián y se ha…

2 horas hace

Gaurmedia alcanza los 369.500 seguidores en las redes en octubre, una de las mayores comunidades de Euskadi

El grupo de comunicación Gaurmedia (Gipuzkoagaur, Bizkaiagaur, Arabagaur, Agenciadenoticias) ha alcanzado en septiembre los 369.500…

2 horas hace

Euskadi activa el riesgo de incendios forestales

A lo largo de toda la jornada de hoy permanece activo un aviso amarillo por…

2 horas hace

Anastacia traerá a Donostia su gira #NTKTour 2026

La artista estadounidense Anastacia regresará a los escenarios vascos con un concierto en el Kursaal…

2 horas hace

El paro sube en Euskadi en octubre mientras crece la afiliación a la Seguridad Social

El desempleo en la Comunidad Autónoma Vasca aumentó en 640 personas durante el mes de…

2 horas hace

Emakunde alerta de la brecha de género en el uso urbano de la bicicleta en Euskadi

Emakunde ha presentado en Donostia un estudio que analiza el uso de la bicicleta entre…

2 horas hace