Categorías: albisteak-berriak

Gaztaren Institutuak gazta eta esne gordinaren aldeko apustua egin du, berrikuntzarako ibilgailu gisa

Gaztaren Institutua oso espezializatuta dago esne gordinaren eta gaztaren inguruko prozesu teknologiko eta zientifikoetan, lehen mailako ekoizpen-sistemetan eta posizionamendu estrategikoan. “Bi elementu horiek unibertsalak dira, balio sozial, kultural eta ekonomiko izugarria dute. Enpresak horien aldeko apustua egin du etorkizuneko nekazaritzako elikagaien sistemaren eraldaketa bultzatzeko”, azaldu du Luisa Villegas Gaztaren Institutuko CEOak. 

Bere helburua kalitatezko gazta-ekoizpenei balioa ematea eta kalitate handiko gaztaren kontsumoa eta produkzioa handitzea da, balio-kate osorako modu jasangarri eta ekonomikoki bideragarrian. Horrela, hiru ildo estrategiko lantzen ditu: Zientzia, Teknologia eta Berrikuntza; Posizionamendu Estrategikoa eta Cheese Business Factory. 

Enpresa 2018an sortu zen, nazioarteko bazkideen hausnarketa estrategiko baten ondoren: sare global baten esperientziatik, Europan sede izanik, gazta eta esne gordina kokatzeko beharra ikusi zuten. “Uste genuen ezagutza eta balioa sortzeko aukera zela, eta, batez ere, teknologia- eta osasun-mailako adituen artean lotura bat ezartzeko aukera, ekoizleen eta erakunde publiko estrategikoen eta enpresa merkaturatzaileen behar globalak kontuan hartuta”, adierazi du Villegasek. Izan ere, Gaztaren Institutua SPRIren laguntzari esker sortu zen urte horretan, zehazki Ekintzaile-Txekintek programaren eta BIC Berrilan Gipuzkoaren bultzadaren bidez. 

Gaztaren Institutuak mota guztietako aholkularitza eskaintzen du, baita prestakuntza espezializatua eta I+G+B proiektuen garapena ere. CEOak azaltzen duen bezala, “une honetan kontinente desberdinetako erakundeekiko lotura eta proiektuen eta kontaktuen zorro garrantzitsuak erreferente egiten gaitu Nazioarteko Prospektiban”. Hala, mota horretako zerbitzuak eskaintzen zaizkie, besteak beste, esne-industriei, gaztandegiei, erakunde publikoei, prestakuntza-zentro publiko eta pribatuei, banaketa- eta logistika-enpresei eta ikerketa-zentro pribatuei edo teknologia-zentroei. 

Enpresaren proiektu nabarmenen artean, International Cheese Festival izeneko gaztaren inguruko nazioarteko ekitaldia nabarmentzen da. Bertan, hainbat jarduera egiten dira eta gaztaren nazioarteko lehiaketarik garrantzitsuena egiten da, World Cheese Awards, zeinaren Gaztaren Institutua Espainiarako idazkaritza teknikoa den. Gaur egun, lan “berritzaile eta ilusionagarria” egiten ari da Paraguain, bertako Industria eta Merkataritza Ministerioaren eta Caazapako Eskualdeko Gobernuaren eskutik. “Garrantzi oso interesgarria hartzen ari da Latinoamerikan, jakin-min berezia sortzen hasi baita beste herrialde batzuen artean, hala nola Brasil, Mexiko, Argentina edo Ekuador. Garatutako estrategiak transferitzea planteatzen ari dira eta esnearen sektoreari eta bufala esnea ekoizten duten arrazei lotuta daudenak Pilotu Proiektuaren laguntzarekin esperimentu gisa”, dio Villegasek. 

Etorkizunari begira, Gaztaren Institutua datozen 10 urteetarako plan estrategiko baten bidez ari da enpresa handitzeari ekiten. Gazta berrikuntza bereziko tresna gisa eta esne gordina eremu geografiko jakin bateko biodibertsitatearen enbaxadore onena izateko proposamena egitea du helburu. 

SPRI Taldeak laguntza integralaren bidez berrikuntza, ekintzailetza eta barne-ekintzailetza laguntzen ditu, ideiak merkatura modu arrakastatsuan irits daitezen. Aurrera, Basque Fondo, Bind 4.0, Ekintzaile edo Barnekintzailetza ekintzailetzarako laguntza-programen bidez egiten du hori.   

albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

Donostiako Udalak bat egin du Bidezko Merkataritzaren Munduko Egunarekin

Jarduera-programa zabal bat antolatu da maiatzaren 10ean ‘Bidezko Merkataritzako produktu bat dago eguneko une bakoitzerako‘…

1 hora hace

Industriak Nafarroako gas berriztagarrien 2025-2026 Agenda aurkeztu du

Industriako eta Enpresen Trantsizio Ekologiko eta Digitalerako kontseilaria den Mikel Irujo gaur arratsaldean aurkeztu ditu…

1 hora hace

700 ikasle inguru GR225a egiten ari dira ‘Askatasunaren botilak’ ibilaldiaren VII. edizioan

Nafarroako bederatzi ikastetxetako 700 ikasle inguruk GR-225 mendiko bi etapa zeharkatuko dituzte maiatzaren 8an eta…

1 hora hace

Nafarroako Gobernuak eta ENGIEk Txantreako (Iruñea) Bero Sarera konektatutako 2.500 etxebizitza, udal eraikin eta kirol eraikinen ingurumen konpromisoa onartu dute

Garbiñe Basterra Nafarroako Gobernuko Energiaren, I+G+b Enpresarialaren eta Ekintzailetzaren zuzendari nagusia eta Janis Rey ENGIEko…

1 hora hace

12.868 familiak, batez beste, Errenta Bermatua jaso zuten hilero 2024an, zailtasunak zituzten 36.249 pertsonari (%38 adingabeak) estaldura emanez

Guztira 16.758 familia-unitatek jaso dute Errenta Bermatua 2024an, Nafarroako Gobernuak gaur argitaratu duen balantzearen arabera.…

1 hora hace

Lurralde Kohesioak 300.000 euroko ekarpena egin die Irurre, Muez, Ugar eta Hiriberri Deierri kontzejuei, «Alloz Sostenible» proiektuaren bidexkan jarduketak egiteko

Lurralde Kohesiorako Departamentuak, Toki Administrazioaren eta Despopulazioaren Zuzendaritza Nagusiaren bitartez, lau lankidetza-hitzarmen sinatuko ditu Gesalatz…

1 hora hace