Categorías: albisteak-berriak

Gantza, gure elikadurako funtsezko elementua

Gantzak (edo lipidoak), proteinekin eta karbohidratoekin batera, gure elikadurako mantenugaietako bat dira, eta egunero kontsumitu behar dira. Funtzio metaboliko oso garrantzitsuak dituzte. Dena den, urtetan zehar, obesitatea eta gaixotasun kardiobaskularrak garatzeko arrisku handiagoarekin lotu izan da haren kontsumoa. UPV/EHUren gida berriak informazio zehatza eta eguneratua ematen du mantenugai horri buruz.

Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitateko argitalpen zerbitzuak ‘Grasas y aceites de la dieta. Guía sobre aspectos nutricionales y tecnológicos’ argitaratu du. Elikadura eta Gizentasuna ikertaldeko ikertzaileen lanaren emaitza da argitalpena: Iñaki Milton-Laskibar, Laura Arellano-García, Alfredo Fernández-Quintela eta María Puy Portillo. Horiek, era berean, CIBERobn Instituto de Salud Carlos III eta Bioaraba Osasun Ikerketa Institutuko kideak dira. Gainera, Barbara Nieva-Echevarría eta Encarnación Goicoechea-Osésen laguntza izan dute; Elikagaien Prozesatzea, Kalitatea eta Segurtasuna (PROCAYSEAL) ikertaldeko ikertzaileak dira horiek. UPV/EHUko Farmazia Fakultateko Farmazia eta Elikagaien Zientziak Sailean daude bi ikertaldeak.

Lipidoek (edo gantzek) funtzio energetikoa dute, gramo bakoitzeko kaloria gehien ematen dituzten mantenugaiak baitira (9 kcal). Gainera, egitura funtzioak (hainbat zelula mintzen parte dira) eta funtzio erregulatzaileak (hormona askok lipido izaera dute) ere betetzen dituzte, eta isolatzaile termiko gisa eta babesle mekaniko gisa ere balio dute gizakietan. Dena den, duten dentsitate energetikoa dela eta, urtetan zehar obesitatea eta gaixotasun kardiobaskularrak garatzeko arrisku handiagoarekin lotu izan da horien kontsumoa. Ondorioz, ia “deabrutu” egin dira. Nolanahi ere, gantz eta olio guztiak ez dira berdinak, eta ez dituzte ondorio berdinak kontsumitzaileen osasunean. Beharbada, gantz asegabeen adibidea da argiena (adibidez, arrain urdinean dauden Ω3 gantz azidoak). Horiek mesede egiten diote osasun kardiobaskularrari, nazioarteko garrantzi handiko azterlan kliniko ugarik frogatu dutenez. Hori dela eta, gida honen gisako tresnak beharrezkoak dira, mantenugai horren gaineko informazio zehatza eta eguneratua izateko.

Gainera, olioek eta gantzek propietate sentsorial eta teknologiko paregabeak ematen dizkiete elikagaiei, hala nola zaporea, testura eta asetasun sentsazioa. Hain zuzen ere, elikagaietan modu naturalean dauden beste osagai batzuekin alderatuta, gantzak dira palatabilitate handiena ematen dutenak; hau da, elikagaia zaporetsua edo desiragarria izatea ahalbidetzen dute. Halaber, askotan, beste elikagai batzuk prestatzeko erabiltzen dira, beroa helarazteko bitarteko gisa. Adibidez, frijitzeko.

Hori dela eta, sinesmen eta mito ezagunez harago, gure dietan dauden askotariko olio eta gantzen ezaugarri nutrizionalen gaineko ikuspegi zabala eman nahi du gida honek: horien kontsumoari buruzko informazioa, alderdi teknologikoak, sukaldean erabiltzeko gomendioak eta etxean gordetzeko gomendioak.

albisteak

Compartir
Publicado por
albisteak

Entradas recientes

Ermua, bi atxilotu hainbat etxebizitzatan indarrez lapurreta egiten saiatzeagatik

Ertzainek, Ermuako Udaltzaingoarekin lankidetzan, 53 eta 39 urteko bi gizon atxilotu zituzten atzo, asteazkena, herrian…

3 horas hace

Santurtziko saltoki batean indarra erabiliz lapurreta egin zuen gizona atxilotu dute

25_0333 Santurtziko saltoki batean indarra erabiliz lapurreta egin zuen gizona atxilotu dute Santurtziko saltoki batean…

6 horas hace

Barakaldon atxilotu dute lapurreta egiteko hiru ibilgailutan kalteak egiteagatik

Ertzaintzak 35 urteko gazte bat atxilotu du goizaldean Barakaldon, indarrez lapurreta egitea leporatuta, lapurreta egiteko…

6 horas hace

Ertzaintzak bi gizon atxilotu ditu Irunen, mataleon teknika erabiliz emakume bati poltsa lapurtzeagatik

Ertzainek bi gizon atxilotu dituzte gaur, osteguna, goizaldean Irunen indarkeria erabiliz lapurreta egitea leporatuta, kalean…

6 horas hace

Donostia es la primera capital vasca declarada como zona de mercado residencial tensionado

El Departamento de Vivienda y Agenda Urbana del Gobierno Vasco ha declarado oficialmente la capital…

6 horas hace

Comienzan las obras que permitirán duplicar las frecuencias de Euskotren entre Zarautz y Donostia

Euskal Trenbide Sarea (ETS) ha iniciado los trabajos de construcción del proyecto conocido como ‘Corta…

6 horas hace